Saturday, November 30, 2013

25 ταινίες των 80's που επέστρεψαν απο το μέλλον.


Αφού παρακολουθήσετε το βίντεο..
Δείτε μια λίστα με 25 από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s 
που ξυπνούν όμορφες αναμνήσεις…




  • Flashdance (1983)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (1)

Soundtrack που το αναγνωρίζεις σε dt (και κέρδισε και ένα Όσκαρ τραγουδιού για το “Flashdance… What a Feeling” της Irene Cara), εμβληματικές χορογραφίες και η ιστορία μιας νεαρής χορεύτριας που ονειρεύεται να τα καταφέρει με το ταλέντο της.
Το Flashdance διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας κλασικής ταινίας των 80′s.
Η Jennifer Beals υποδύεται την ηλεκτροκολλήτρια (ναι, την ηλεκτροκολλήτρια) – χορεύτρια σε strip club/ καμπαρέ που ελπίζει να καταφέρει να μπει σε μια αναγνωρισμένη σχολή κλασικού χορού.






  • Dirty Dancing (1987)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (2)

Το Dirty Dancing έκανε διάσημους τον Patrick Swayze και την Jennifer Grey, και επηρέασε αμέτρητες ταινίες.
Η ταινία από μόνη της διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας ταινίας των 80s: χορό, κραυγαλέα ρούχα και ξεχωριστό soundtrack (το τραγούδι ‘(I’ve Had) The Time of My Life’,κέρισε Χρυσή Σφαίρα, Όσκαρ και Grammy), καθώς και το επαναλαμβανόμενο θέμα της κοινωνικής ταυτότητας και της ενηλικίωσης.








  • Ghostbusters (1984)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (3)

Η ταινία του Ivan Reitman, Ghostbusters, με τους εξαιρετικούς Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis και Sigourney Weaver, είναι, στα σίγουρα, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα φιλμ της δεκαετίας του 80.
Το μοναδικά αλόκοτο χιούμορ της ταινίας, τα φανταστικά σπέσιαλ εφέ και η φανταστική πλοκή που περιλαμβάνει παρίες οι οποίοι γίνονται καλοί κάνει το Ghostbusters ένα κλασικό φιλμ των 80′s.










  • Wall Street (1987)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (4)

Ο Oliver Stone διηγείται την ιδτορία ενός νεαρού χρηματιστή (Charlie Sheen) τον οποίο παίρνει υπό την προστασία του ο Gordon Gekko, ένας μοχθηρός corporate άρπαγας τον οποίο υποδύεται ο Michael Douglas.
Η ταινία είναι κλασική καθώς εξερευνά την υπερβολική, ανήθικη και αδίστακτη φύση της γιάπικης κουλτούρας η οποία περιλαμβάνεται στην αλησμόνητη ατάκα του Gekko: ‘η απληστία, για έναν καλύτερο κόσμο, είναι καλή’.









  • The Lost Boys/ Τα Παιδιά της Νύχτας (1987)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (5)

Πριν το Twilight και το True Blood, ήταν ο Joel Schumacher και τα Lost Boys του, η ιστορία μιας μικρής Καλιφορνέζικης πόλης που μαστίζεται από μια συμμορία νεαρών βαμπίρ, με πρωταγωνιστές τον Kiefer Sutherland και τον Corey Haim.
Η μανία των βαμπίρ, τα τελευταία χρόνια, χρωστούν πολλά στο The Lost Boys, tτο απόλυτο 1980s low-budget γκόθικ φιλμ τρόμου.












  • When Harry Met Sally/ Όταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι (1989)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (6)

Η ρομαντική κομεντί του Rob Reiner με τον Billy Crystal και την Meg Ryan στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ακολουθεί τις ζωές και τις σχέσεις των δύο χαρακτήρων 12 χρόνια στη Νέα Υόρκη.
Η σκηνή (προσποιητού) οργασμού της Meg Ryan στο εστιατόριο είναι μία από τις διασημότερες στην ιστορία του σινεμά.
‘I’ll have what she has’











  • Red Dawn/ Κόκκινη Αυγή (1984)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (7)

Η ταινία του John Milius το 1984 διηγήθηκε την επική ιστορία του Γ’ παγκοσμίου Πολέμου και της εισβολής Ρωσίας και των συμμάχων της στην Αμερική, καθώς και την ανίσταση μιας ομάδας αμερικανών μαθητών λυκείου.
Παίζοντας με τους περιδινιζόμενους φόβους του κομμουνισμού, στο μεταψυχροπολεμικό κλίμα της Αμερικής, αλλά και με διάσημα πρόσωπα της περιόδου όπως ο Patrick Swayze και ο νεαρός Charlie Sheen, το Red Dawn είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φιλμ της εποχής του.









  • Footloose (1984)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (8)

Στο Footloose ο Kevin Bacon υποδύεται τον μανιακό χορευτή Ren McCormack που βρίσκεται σε πόλεμο με τον τοπικό παπά σε μια μικρή επαρχιακή πόλη όπου ο χορός είναι (ανεξήγητα) απαγορευμένος.
Φυσικά, όπως σε όλα τα άλλα φιλμ των 80′s, ο χορός βγαίνει νικητής.










  • The Breakfast Club (1985)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (9)

Οι ιστορίες ενηλικίωσης ήταν πολύ της μόδας στα 80s και το Breakfast Club του John Hughes είναι μία από τις καλύτερες που έχουν ειπωθεί ποτέ στη μεγάλη οθόνη.
Πέντε μαθητές λυκείου από τελείως διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα περνούν ένα Σάββατο τιμωρημένοι, στο σχολείο, και ανακαλύπτουν ο ένας τον άλλον, συνειδητοποιώντας πως καθένας τους είναι κάτι πολύ περισσότερο από το στερεότυπο που του αποδίδετο έως τότε. Η ταινία άσκησε τεράστια επιρροή σε αναρίθμητες άλλες της περιόδου.








  • Back to the Future/ Επιστροφή στο Μέλλον (1985)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (10)

Ο Michael J. Fox και ο Christopher Lloyd ήταν οι πρωταγωνιστές της ταινίας Back to the Future, μίας από τις πιο δημοφιλείς και επιτυχημένες της δεκαετίας, συνώνυμη με τον κινηματογράφο των 80s.
Συνδυάζοντας δημοφιλή θέματα όπως η κωμωδία, το ρομάντσο, η ενηλικίωση και εξερευνώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις των 80s (σε σχέση με το απλούστερο ακόμα παρελθόν) η ταινία έχει γίνει αντικείμενο αντιγραφής πολλες φορές μετά την κυκλοφορία της το 1985.








  • Labyrinth (1986)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (11)

Σε σκηνοθεσία Jim Henson και παραγωγή George Lucas, η ταινία Labyrinth διηγείται την επική ιστορία της Sarah, την οποία υποδύεται η Jennifer Connelly, που πρέπει να σώσει τον μικρό αδερφό της τον οποίο έχει απαγάγει ο βσιλιάς των Goblin, King Jareth. Τοποθετημένο σε ένα περίεργο σκηνικό από άλλο κόσμο και με πρωταγωνιστή τον τρομακτικό David Bowie στο ρόλο του Jareth, το φιλμ είναι ένα από τα πιο κλασικά cult των 80s.










  • A Nightmare on Elm Street/ Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λέυκες (1984)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (12)

Το low budget φιλμ του Wes Craven, A Nightmare on Elm Street, με τους Heather Langenkamp, Robert Englund και το νεαρό Johnny Depp, έγινε ένα από εκείνα με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ταινίες τρόμου της δεκαετίας.
Η ιστορία μιας ομάδας εφήβων που τρομοκρατούνται στους εφιάλτες τους από τον παραμορφωμένο Freddy, σε μια ταινία που διερευνά το δημοφιλές θέμα των ταινιών των 80s: τη σχέση μεταξύ των εφήβων και το πέρασμα από την αθωότητα στον κυνικό κόσμο των ενηλίκων με έναν αιμοσταγή και βίαιο τρόπο.







  • Top Gun (1986)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (13)

Εύκολα μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες της δεκαετίας το Top Gun του Tony Scott με τον Tom Cruise ως Pete ‘Maverick’ Mitchell και μια ομάδα πιλότων του ναυτικού και τις ιστορίες τους.
Η μόδα, η αρρενωπότητα που ξεχειλίζει, το soundtrack (με το ‘Take My Breath Away να κερδίζει πλείστα βραβεία ανάμεσα στα οποία το Όσκαρ, τη Χρυσή Σφαίρα και το Grammy) κάνουν την ταινία μια από τις πιο iconic της δεκαετίας.










  • Ferris Bueller’s Day Off/ Η πιο Κουφή Μέρα του Φέρις Μπιούλερ (1986)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (14)

Πάλι ο John Hughes σκηνοθετεί την ταινία Ferris Bueller’s Day Off, με τον Matthew Broderickστον ομώνυμο ρόλο.
Ένας μαθητής λυκείου κάνει κοπάνα για μια μέρα και ξοδεύεο το χρόνο του στο κέντρο του Σικάγο ενώ προσπαθεί να μην τον τσακώσει η οικογένεια και ο λυκειάρχης.
Η αθωότητα της ταινίας και οι συμπαθείς χαρακτήρες της ιστορίας δείχνουν μια άλλη, πιο ανάλαφρη προσέγγιση στο θέμα της ζωής και των σχέσεων των εφήβων από ότι άλλες ταινίες του είδους και κάνουν το φιλμ κλασικό.








  • Risky Business/ Οι Πονηρές Μπίζνες Ενός Πρωτάρη (1983)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (15)

Η ταινία Risky Business, σε σενάριο και σκηνοθεσία Paul Brickman, είναι από τις κλασικές των 80s πρώτα από όλα για το γεγονός πως ανέδειξε έναν από τους μεγαλύτερους stars της δεκαετίας, τον Tom Cruise.
Το κωμικό δράμα εκτυλίσσεται γύρω από τους μπελάδες ενός νεαρού από το Σικάγο ενώ λείπουν οι γονείς τους.
Η σκηνή στην οποία ο Tom Cruise χορεύει χωρίς παντελόνι στο σαλόνι του το ‘Old Time Rock and Roll’ είναι κλασική.








  • Pretty in Pink/ Η Κουκλίτσα με τα Ροζ (1986)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (16)

Το Pretty in Pink, είναι άλλη μια ταινία του John Hughes που αυτή τη φορά, όμως, υπογράφει μόνο το σενάριο ενώ τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Howard Deutch.
Η αγαπημένη των 80s, Molly Ringwald, υποδύεται την Andie Walsh, η οποία καλείται να διαλέξει ανάμεσα στην κολλητή της και τον καρδιοκατακτητή που έχει ερωτευτεί.
Η επιρροή του Hughes είναι εμφανής καθώς η ταινία και πάλι πραγματεύεται τη δοαφορετικότητα των κοινωνικών ομάδων και αναζητά την ταυτότητα των εφήβων.








  • Police Academy/ Η Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή (1984)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (17)

Ο Steve Guttenberg, η Kim Cattrall και ο G. W. Bailey συναντήθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες κωμωδίες της δεκαετίας. Σε σκηνοθεσία Hugh Wilson, η ταινία μας δείχνει τη ζωή των εκπαιδευόμεων αστυνομικών που συγκρούονται με τους αυστηρούς εκπαιδευτές τους.












  • Cocktail (1988)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (18)

Με πρωταγωνιστή τονTom Cruise και σε σκηνοθεσία του Roger Donaldson, η ταινία ακολουθεί τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Cruise, τον Brian Flanagan, έναν φιλόδοξο μπάρμαν που θέλει να τα καταφέρει στον χώρο του marketing και ερωτεύεται μια (πλούσια όπως μαθαίνουμε αργότερα) νεαρά στη Τζαμάικα όπου έχει πάει για δουλειά.











  • St. Elmo’s Fire/ Το Μπαράκι του Σαν Έλμο (1985)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (19)

Ο Joel Schumacher σκηνοθετεί άλλη μία ταινία ενηλικίωσης με τους διασημότερους σταρ της εποχής τους, στο συγκεκριμένο είδος. Emilio Estevez, Rob Lowe και Judd Nelson, υποδύονται τους χαρακτήρες που μόλις έχουν αποφοιτήσει από το Georgetown University και πρέπει να βγουν και να προσαρμοστούν στον σκληρό κόσμο.











  • Big (1988)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (20)

Η ταινία που ανέδειξε το ταλέντο του Tom Hanks στα τέλη των 1980s. Στο Big η ευχή ενός μικρούα γοριού να γίνει ενήλικας πραγματοποιείται μέσα σε μια νύχτα. Αλλά ότι συμβαίνει δεν έχει καμία σχέση με όλα όσα ονειρευόταν. Και εδώ ο χαρακτήρας του Hanks βρίσκεται αντιμέτωπος με τις δυσκολίες της μετάβασης από την παιδική/ νεανική ηλικία στον κόσμο των ενηλίκων.











  • Working Girl/ Εργαζόμενο Κορίτσι (1988)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (21)

Πολύ παρόμοια με την Wall Street η ταινία του Mike Nichols, Working Girl, εξερευνά την πίεση και τις δυσκολίες της corporate Αμερικής στα 80s.
Στην περίπτωση αυτής της ταινίας, βέβαια, οι Melanie Griffith, Sigourney Weaver και Harrison Ford, είναι πολύ ευχάριστοι και ο χαρακτήρας της Griffith, η Tess McGill, κάνει τη δουλειά των ονείρων της.











  • The Goonies (1985)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (22)

Η ταινία του Richard Donner The Goonies γνώρισε πελώρια επιτυχία στα νεανικά κοινά. Οι περιπέτειες μιας ομάδας παιδιών που θέλουν να σώσουν τη γειτονιά τους από την καταστροφή ενώ, ταυτόχρονα, αναζητούν έναν ισπανικό θησαυρό.














  • The Karate Kid (1984)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (23)

Ο John G. Avildsen σκηνοθετεί την ιστορία ενός ακόμα outsider, το The Karate Kid, που βρίσκει τους Ralph Macchio και Noriyuki Morita να ενώνουν τις δυνάμεις τους ως Daniel και Mr. Miyagi για να κερδίσουν στη μάχη με τους νταήδες και να (μας) μάθουν πολύτιμα μαθήματα ζωής μέσα από τις πολεμικές τέχνες.













  • Teen Wolf (1985)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (24)

Άλλη μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Michael J. Fox’s που εδώ υποδύεται έναν ακόμα έφηβο που έρχεται αντιμέτωπος με τα προβλήματα της σχολικής ζωής συν το γεγονός πως είναι λυκάνθρωπος.















  • Fast Times at Ridgemont High/ Πλακατζήδες και Μπουμπούκια (1982)
Οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s (25)

Η ταινία Fast Times at Ridgemont High είναι η τελευταία λυκειακή ταινία ενηλικίωσης που μπήκε στη λίστα μας. Μια ομάδα πρωτοετών του λυκείου και οι ζωές τους για ένα χρόνο με καστ εντυπωσιακό που συμπεριλαμβάνει τους: Jennifer Jason Lee, Sean Penn, Eric Stoltz, Forrest Whittaker και Nicolas Cage.

1 comment:

  1. Έχω κόλλημα με Back To The Future & Karate Kid! τώρα, όπως τότε!

    ReplyDelete